Snijbiet taart met klavertje vier

Ik ben dol op snijbiet, de smaak is lekker fris maar ook wat aards en het ziet er zo mooi uit, zeker de regenboog snijbiet die ik dit jaar in mijn moestuin heb.

Met snijbiet kan je veel lekkere gerechten maken, het is lekker als soep of rauw door de salade. Wokken met andere groentes of zoals ik vandaag gedaan heb, snijbiet in een hartige taart!
Ik oogst veel snijbiet op dit moment, want wist je dat als je snijbiet afsnijd het gewoon weer doorgroeit en je dus enkele weken later weer kan oogsten? Als je een beetje geluk hebt gaat dat de hele zomer door!

Ik heb me voor deze heerlijke kruidige hartige taart laten inspireren door de snijbiet- en andere groenten taarten van Yotam Ottolenghi.
Het leek me lekker om in plaats van citroen klavertje vier te gebruiken die ik heb staan in mijn tuin. Klavertje vier is verrassend zuur namelijk. En ik heb raapstelen uit eigen tuin die ik ook vandaag geoogst had in de taart gedaan. Heb je geen raapstelen? Doe dan 100 gram meer snijbiet of bleekselderij in de taart.

Dit heb je nodig voor een taart voor ongeveer 3 a 4 personen:
7 plakken bladerdeeg
1 ui
400 gram snijbiet
100 gram raapstelen
3 tenen knoflook
3 takjes munt, je gebruikt de blaadjes
5 takjes peterselie
5 takjes klaver (ik heb klavertje vier gebruikt dat is lekker zuur) heb je geen klavertje (vier) gebruik dan 10 a 15 druppels citroensap.
Enkele klavertje vier bloemetjes voor de garnering en ze zijn ook heel lekker.
Scheut olijfolie
180 gram feta
40 gram pijnboompitten
Zout en peper
100 gram ricotta
1 ei om de korst te bestrijken

Zo maak je het:
– Laat het bladerdeeg ontdooien.
– Snijd de ui en pers de knoflook en doe dit in de pan.
– Snijd de snijbiet en de raapstelen in stukken. Hak de peterselie en de munt fijn.
– Bak de groente en kruiden met olijfolie op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten.
– Voeg de blaadjes klavertje vier na ongeveer 15 minuten toe.
– Voeg het zout, de peper, de pijnboompitten en de feta toe.
– Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er een rustieke ronde of ovale taart van. Druk de naden goed dicht.
– Leg de groentevulling in het midden en vouw de randen erover heen.
– Verspreid de ricotta in klodders over de taart.
– Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg met ei.
– Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 a  35 minuten mooi goudbruin.
– Garneer met klavertje vier bloemetjes als je die hebt.
Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *