Onkruid of groente?

Ik ontdek graag en gelukkig is een moestuin een plek om dat volop te doen. Zo vroeg ik me af wat is dit toch voor plantje wat zo brutaal een deel van mijn bloemenbed inneemt? Volgens mij had ik dit niet gezaaid?
Google Lens gaf mij het antwoordt, dit allerschattigst super kleine bloemetje wat een beetje lijkt op een madeliefje is het Harig Knopkruid. Dat harige snap ik wel, aan de stengels en op het blad zitten haartjes en de knop begrijp ik ook, het bloemetje is een rond knopje en dat ‘kruid’ blijkt surfend op internet vooral te duiden op ‘onkruid’

Gelukkig weet ik ondertussen dat wat de één onkruid noemt de ander als delicatessen kan bestempelen. En dat blijkt ook bij dit plantje waar te zijn.

Zuid Amerika
Bij ons wordt het Harig Knopkruid (en ook het Kale Knopkruid) als onkruid gezien. Het zaait zich zo snel uit dat het in een mum van tijd hele tuinen en zelfs akkers in kan nemen. Best knap van zo’n klein bloemetje! Het is een eenjarige plant met kleine bloemen (geel hartje, 3-6 mm) die in een dag of drie van bloei tot zaad komt en zich daardoor nogal verspreidt. De hoogte is circa 60 cm. Een negen weken oude plant kan zeer veel bloemen tellen, wel meer dan 1000 en produceert ongeveer 7000 zaden (gemiddeld 24 per bloemetje). De plant kan zijn levenscyclus in vijftig dagen voltooien. Per jaar zijn meerdere generaties mogelijk. Een zaadje houdt meer dan vijf jaar zijn kiemkracht.
Ik begrijp nu wel een beetje het woord ‘onkruid’

In Nederland en omliggende landen is het dus onkruid maar dit wil niet zeggen dat het niet eetbaar is, want dat is het wel! Harig Knopkruid (en ook Kaal knopkruid) kan je eten, zowel de verse bladeren en de bloemetjes.
Dat hoeven we de Zuid Amerikanen niet meer te vertellen want daar is het van Colombia tot Peru een veel gegeten groente. Het plantje is ongeveer in 1785 vanuit Zuid Amerika naar enkele botanische tuinen in Europa gebracht en het heeft zich daarna verspreid.

Eetbaar, dat ga ik proberen!
Het Harig Knopkruid werd geoogst uit mijn bloemenbed, ik heb vooral de jongetoppen zo’n 4 a 6 bovenste blaadjes en de bloemetjes gebruikt.
Verder moet ik eerlijk zeggen, heb ik toch ook een groot deel van de planten met wortel en al uit mijn bloemenbed getrokken want het begon al aardig dominant de ruimte van de andere bloemen in te nemen.
Ik heb van deze door mij net ontdekte groente een heerlijk lasagne gemaakt! Je kan het ook rauw eten in salades of er een pesto van maken. De smaak van Harig Knopkruid (de haartjes voel je trouwens niet in je mond) was volledig nieuw voor mij. Het heeft een volle smaak een beetje romig zelfs. Ik zeg probeer het zelf maar eens uit!

Dit heb ik gebruikt voor de lasagne (voor 2 a 3 personen):
120 gram harig knopkruid
2 aubergines
1 courgette
2 rode paprika’s
1 ui
2 tenen knoflook
tl rozemarijn (vers)
100 geraspte kaas
50 gram ricotta
olijfolie
zout en peper
lasagne bladen genoeg voor 3 lagen in je ovenschaal.

Zo maak je het:
– verwarm de oven voor op 180 graden.
– snijd de ui, aubergines, paprika’s en courgette in stukjes en doe ze samen met de olijfolie in een koekenpan/wok en bak/smoor ze.
– doe de geperste knoflook, de rozemarijn en het zout en peper erbij in de pan en bak het geheel tot het bijna gaar is.
– voeg als laatste het Harig Knopkruid toe en laat het geheel even goed smoren, ongeveer 10 minuten.
– doe om en om een laag groente en lasagne bladen in de ovenschaal.
– strooi de geraspte kaas erover heen en zet de lasagne ongeveer 45 minuten in de oven.
– laat de lasagne nog even buiten de oven staan en eet smakelijk!
Ik hoor graag of Knopkruid voor jou onkruid is of een verrassende nieuwe groente.


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.