Muffins met frambozen

Muffins zijn altijd een goed idee, ze zijn lekker (vooral deze met ricotta) ze zijn makkelijk om te maken, je kan er eindeloos mee variëren in smaak, vulling en topping en ze zien er zo leuk uit!

Nu vroeg ik me af wat nou eigenlijk het verschil is tussen muffins en cupcakes want de namen worden veelal door elkaar gebruikt. Ik ging op onderzoek uit!

Muffin
* De Muffin vindt zijn oorsprong bij een Engelse bakker die in de 18e eeuw in Amerika woonde.
* Wordt gemaakt met bloem, eieren, olie of boter, bakpoeder, een beetje suiker en melk.
* Rijst boven zijn vormpje uit, als een paddenstoel. Voor het beslag meng je de natte en droge ingrediënten los van elkaar en daarna schep je kort door waardoor er een klonterig beslag ontstaat.
* Is minder zoet dan de cupcake, wordt wel gegeten bij het ontbijt of de lunch.
* Er worden wel eens vullingen toegevoegd, veelal fruit en soms chocolade.

Cupcake
* De cupcake komt uit Amerika van omstreeks 1836.
* Wordt gemaakt van gelijke delen zelfrijzend bakmeel, suiker, boter en eieren. Hier komt het woord cupcake vandaan omdat vroeger alles werd afgewogen in een Engelse cup. Vroeger werd zelfs de cupcake gebakken in een cup!
* Deze rijst maar een beetje en komt niet boven het vormpje uit. Het beslag is veel gladder dan die van een muffin.
* Het is zoet en zeker zoeter dan een muffin en de bovenkant wordt naar hartenlust versiert!

Tja, wat zijn mijn gebakken lekkernijen dan? Muffins of cupcakes? De ingrediënten lijken meer op die van muffins en de versiering bovenop meer op een cupcake.
Kortom het zijn mijn eigen creatie bloemen frambozen ‘muffins’ en ze zijn heel erg lekker!

Dit heb je nodig voor 6 muffins met frambozen:
95 gram bloem
30 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
1 ei
80 ml volle melk
30 gram roomboter
60 gram ricotta
200 gram frambozen (waarvan 10 voor door het beslag en 6 voor de garnering)
100 gram witte chocolade
1/3 eetlepel bakpoeder
Eetbare bloemen. Ik heb bloemetjes en bloemblaadjes van de Phlox, Verbena, Goudsbloem, Anjer, komkommerkruid en Afrikaantje gebruikt.
Als versiering een grote bloem van de Hibiscus omdat het zo mooi staat, waarvan de bloemblaadjes ook eetbaar zijn.
Je kan natuurlijk ook andere eetbare bloemetjes gebruiken die jij mooi vind. Kijk eens hier voor meer informatie over eetbare bloemen.

Zo heb ik het gemaakt:
– Verwarm de oven voor op 170 graden en doe cupcake papiertjes in de vorm.
– Zeef de bloem met de 2 suiker soorten en het snufje zout boven een kom.
– Meng met een garde de melk met het ei.
– Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet het melkmengsel hier in terwijl je het mixt op lage snelheid totdat het goed gemengd is.
– Smelt de boter in een pan en mix het goed door het beslag.
– Doe de ricotta erbij en mix door totdat alles goed gemengd is.
– Tenslotte spatel je ongeveer 25 gram stukjes witte chocolade en ongeveer 10 frambozen voorzichtig door het beslag.
– Vul de muffinvormpjes tot net onder de rand met het beslag.
– Bak de muffins in 35 minuten gaar.
– Laat de muffins afkoelen op een rooster.
– Pureer met een vork 5 frambozen en smelt au bain-marie de rest (ongeveer 75 gram) van de witte chocolade. Doe als de chocolade enigszins gesmolten is de frambozenpuree erbij en vermeng het goed.
– Laat het witte chocolade frambozen mengsel een beetje afkoelen.
– Smeer het mengsel bovenop de muffins en versier met eetbare bloemen en de overige frambozen.
In de koelkast zijn deze vrolijke bloemen muffins 3 dagen houdbaar i.v.m de verse eetbare bloemen die erop zitten.
Geniet ervan!

P.s: en als je denkt waar komen die kleine cakejes vandaan op de foto? Ik had nog wat beslag over dus heb ook wat kleine cupcake vormpjes gevuld en gebakken en opgegeten 🙂



Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *