Mijn moestuin

Als kind van ouders die al bijna 50 jaar een groentetuin hebben op het plaatselijke volkstuincomplex, zat het er natuurlijk een keer aan te komen dat ik mijn eigen stukje moestuin wilde. Na jarenlang thuis in mijn achtertuintje met veel plezier te hebben sier-getuinierd was het in 2017 zover. Ik kon een stukje moestuin van 30 m2 bij mijn ouders op de volkstuin krijgen.

Het proces van zaadje naar eetbare groente, kruiden of bloemen vind ik prachtig! Moestuinieren maakt me blij en het is voor mij een plek om stil te zijn, te ontspannen en om me te verwonderen.

Soms is het ook hard werken, maar het is altijd genieten met mijn handen in de aarde en met het groen om me heen. In de kale en rustigere winterperiode in de moestuin voel ik de mogelijkheden alweer voor de lente en zomer.

Moestuin indeling
Ik heb mijn moestuin ingedeeld in 4 bedden van 7 meter lang en maximaal 1,10 meter breed met paden van houtsnippers ertussen. (zie de foto’s hieronder) Moestuinieren met bedden en paden erlangs is prettig, omdat je van twee kanten goed bij de planten kan komen.

Omdat ik veel verschillende groenten en bloemen wil kweken, op mijn geringe aantal meters moestuin, zijn de smalle bedden ook handig omdat ik op die manier korte regels kan zaaien. (ik zaai in de breedte van het bed)
Ik moestuinier vooral in de ‘koude’ grond, maar soms kan ik een plekje in de kas van mijn ouders gebruiken voor de warmte minnende planten.