Eetbare bloemen
Ik ben gek op bloemen! De kleurenpracht en de vele verschijningsvormen fleuren de wereld om mij heen op. Maar wist je ook dat er eetbare bloemen zijn?
Sommige bloemen zijn ronduit smakelijk met smaken als zoet, kruidig en pittig en andere hebben een neutrale smaak. Waarom deze bloemen dan wel eten? Omdat ze kleur en vrolijkheid geven aan je gerechten! Het oog wil ook wat. Veel eetbare bloemen zijn ook nog eens heel gezond.
Is deze bloem eetbaar?
Per bloem is het verschillend welk deel je eet. Soms eet je de hele bloem soms alleen de bloemblaadjes. Over het algemeen zijn de jonge net uit de knop komende bloemen het lekkerst. Oudere bloemen kunnen bitter gaan smaken.
Denk eraan dat niet alle bloemen eetbaar zijn! Sommige bloemen kunnen giftig zijn. Eet geen bloemen als je niet zeker weet dat ze eetbaar zijn. Het kan zijn dat sommige delen van een plant of bloem eetbaar zijn en andere delen van die plant/bloem giftig.
Eet het liefst biologische (zelf) gekweekte bloemen. Het is superleuk om je eigen bloemen te zaaien en te zien floreren!
Wildplukken
Als je bloemen in het wild wil plukken, pluk dan altijd met liefde en respect voor de natuur. Trek niet de hele plant eruit. Pluk van de tweede rij in verband met urine van honden en pluk in autoluwe gebieden in verband met uitlaatgassen. En bedenk, niet overal mag je bloemen plukken en pluk alleen voor eigen gebruik.
Ontdek en verwonder je in de eetbare fleurige bloemenwereld.

Latijnse naam: Cosmos bipinnatus
Deze decoratieve éénjarige bloem behoort tot de composietenfamilie van de Asters. De bloem is er in verschillende kleuren, zoals, roze, wit, vermiljoen en rood.
Bloeitijd: zomer en najaar.
Smaak: zoetig en fris
Welk deel: de los geplukte bloem-blaadjes.
Lekker en mooi in: bloemenboter, desserts, taart, cake, salade, chocolade en bonbons.

Latijnse naam: Nigella damascena
Dit schattige bloemetje is veelzijdig, ze is prachtig en bestaat in meerdere kleuren, de bloemblaadjes zijn lekker en het zwarte komijnzaad (heeft niets met gewone komijn te maken) is gezond en smaakt licht peperig en iets naar nootmuskaat.
Bloeitijd: lente, zomer.
Smaak bloem: licht kruidig, muskaat achtig, oregano-achtig.
Welk deel: de bloemblaadjes en hele bloemen en de zaden (zwarte komijn)
Lekker en mooi in: salade, warme gerechten, taart, op brood, chocolade en bonbons. De zaden zijn heerlijk over brood, hummus en soep.

Latijnse naam: Antirrhinum majus
Het Leeuwenbekje behoort tot de Weegbreefamilie en komt oorspronkelijk uit Zuidwest Europa. De bloem bestaat er in vele kleuren dus ideaal voor vrolijke garnering bij je gerechten!
Bloeitijd: zomer, najaar.
Smaak: frisknapperig, lichtbitter, de textuur is zeer zacht!
Welk deel: de bloemen.
Lekker en mooi in: salade, roomkaas, geserveerd bij oude kazen, bloemenboter, in ijsblokjes en bonbons.

Latijnse naam: Magnolia x Soulangiana
De Magnolia wordt ook wel Beverboom genoemd, hij bloeit in prachtige vele tinten roze grote bloemen. Vaak zijn de bloemen er al vroeg in het voorjaar aan de nog kale takken.
Bloeitijd: voorjaar en tweede bloei soms in de zomer.
Smaak: citroen-achtig, fruitig, licht gember-achtig.
Welk deel: de bloemblaadjes.
Lekker en mooi in: thee, om siroop en kruidenazijn van te maken, de bloemblaadjes versuikerd over desserts en taarten, in salade, in chocolade en bonbons.

Latijnse naam: Funiculum vulgare
Er zijn venkel soorten waarvan je ook de knol eet en van alle soorten zijn het loof, de zaden en de bloemetjes eetbaar. Venkel geurt heerlijk en de plant is prachtig! Venkel is één van mijn favorieten planten!
Bloeitijd: lente, zomer, najaar.
Smaak: fris, drop, anijs-achtig, munt.
Welk deel: het loof, de zaden en de bloemetjes. Bij knolvenkel ook de knol.
Lekker en mooi in: thee, salade, bij vis, in chocolade taart, bij chocolade. De knol is heerlijk om te grillen, te koken en te bakken. De zaden zijn heerlijk om te grillen.

Latijnse naam: Viola
Het viooltje komt in vele bloemvormen en kleuren voor, ze zijn alle eetbaar. Het kleine driekleurig viooltje is culinair de meest mooie en lekkere.
Bloeitijd: lente, zomer, najaar.
Smaak: zacht zoet, kaneel-achtig, fris.
Welk deel: bloemblaadjes en het bloemkopje in zijn geheel.
Lekker en mooi in: salade, gesuikerd, taarten, chocolade en bonbons, op brood, desserts, over vis als garnering.

Latijnse naam: Centaurea cyanus.
Deze prachtige van oorsprong akkerbloem kennen we veelal in de kleur korenbloem blauw maar hij bestaat in nog veel meer kleuren.
Bloeitijd: zomer, najaar.
Smaak: licht zoet, neutraal.
Welk deel: de hele bloem of de losse bloemblaadjes.
Lekker en mooi in: garnering over allerlei gerechten, in en bij ijs, taarten, bloemenboter, desserts, chocolade en bonbons, salade, in ijsblokjes, thee. Eigenlijk kan dit prachtige bloemetje bij alles!

Latijnse naam: Silene vulgaris.
Van deze sierlijke charmante plant kan je ook het jonge blad eten. Rond de Middellandse Zee wordt het als bladgroenten gegeten en staat het bekend als Carletti of Stridolo. En kijk eens naar het prachtige bloemetje! Is het geen schatje? het bevat veel nectar en is dus lekker zoet.
Bloeitijd: lente, zomer.
Smaak: zoet.
Welk deel: het hele bloemetje en het jonge blad (Silene sla)
Lekker en mooi in: desserts, taarten, chocolade en bonbons, salade, bij oude kaas, thee.

Latijnse naam: Dianthus.
Heerlijk geurend! Deze bloem is er in vele varianten en kleuren. Een prachtige en lekkere bloem. De Anjer geurt en fleurt al je gerechten op! Ik ben er dol op.
Bloeitijd: zomer, najaar.
Smaak: kruidig, pikant zoet en kruidnagel-achtig.
Welk deel: bloemblaadjes.
Lekker en mooi in: bij rijstgerechten, in salades, in drankjes, thee, taart, chocolade en bonbons, desserts. Verder bij alles in je huis, tuin en op je bord dat een kleurboost kan gebruiken.

Latijnse naam: Tropaeolum majus.
Deze kruipende en klimmende één-jarige plant heeft mooie trompetbloemen in veel verschillende kleuren.
Bloeitijd: zomer, najaar.
Smaak: fris pittig, radijs-achtig.
Welk deel: de hele bloem, de bloemblaadjes, het blad en de verse zaden. De zaden kan je ook inleggen in azijn om er kappertjes van te maken.
Lekker en mooi in: salade, op brood, hapje bij oude port of sherry, bij een kaasplankje, in de thee, bij pure chocolade.
Ik ben fijn bezig met met zaaien en verzorgen en laten groeien en bloeien van nog meer eetbare bloemen.
Met de tijd zal ik mijn (smaak)belevingen van nog meer bloemen hier beschrijven.